Irina – o fată mică de statură, blondă și deseori zâmbitoare deși destinul ei nu a fost cel mai ușor până acum. S-a născut la Oradea unde a fost abandonată de părinţi la naștere. Din clasa aV-a a fost transferată la Casa de copii Beiuș. A făcut şcoala profesională, profil confecţioner şi apoi de la 16 ani s-a angajat la o fabrică de confecţii din Beiuş. Dar nu avea locuinţă şi dormea pe unde apuca. Pe bancă, prin baruri, în construcţii părăsite, la spital, pe unde se nimerea. Îi era tare greu pentru că trebuia să mearga şi la lucru. Aşa a ajuns să doarma şi pe bază sportivă de lângă criş, unde a suferit un accident şi s-a trezit la spital cu mâna dreaptă ruptă, creându-se mai târziu un hematom.
Pentru că nu prea mânca și stătea în frig, rana se vindeca greu. După complicațiile de vindecare a mâinii a fost operată de 2 ori în decembrie 2003. Astfel mână ei dreaptă a fost afectată în așa fel încât nu a mai putut să continue să lucreze ca și confecționer, muncă pentru care a fost foarte apreciată de către șefi.
Din cauză că a trăit pe străzi boala ei s-a agravat și a generat altele: ulcer, peritonită, şi osteoporoză. Fiind bolnavă cronic și fără venit sau loc de muncă a fost o situație foarte de speriat pentru Irina. În perioada aceasta Asociația Bunul Samaritean a aflat de problemele ei medicale și a acceptat-o în program ocupându-se câțiva ani la rând de problemele ei multiple de sănătate, i-a oferit adăpost și i-a asigurat o sponsorizare pentru nevoile ei de zi cu zi.
S-au efectuat o mulțime de analize și teste la Cluj și Oradea, consultații cu diverși specialiști – ortopezi, neurologi, neuro-chirurgi, specialiști RMN, etc. I s-a pus diagnosticul „neuroalgodistrofie mână dreaptă, paralizie de plex brahial superior drept”. Ca rezultat Irina a trecut prin încă 2 operații la mână, la Oradea și chiar Cluj. Toate acestea au dus la pensionarea ei de boală, în sfârșit asigurându-i un venit mic dar stabil.
În 2009 după un proiect inițiat de Asociația Bunul Samaritean ca și donator major în parteneriat cu Habitat pentru Umanitate, Irina a beneficiat de o locuință care a putut-o numi „acasă” și care i-a dat siguranță de care avea așa de mare nevoie. Totuși problemele ei de sănătate nu s-au terminat având complicații fie cu ocluzii intestinale fie cu o boală peritoneală cronică care aduce la formarea continuă de chisturi cu dimensiuni mari. În iulie 2012 și mai târziu în octombrie aceeași an, Irina a avut 2 operații la Spitalul Pelican, după ce a făcut ocluzie intestinală. De atunci încoace problemele abdominale persistă, Irina fiind sub permanentă supraveghere a medicilor dr. Marius Sfârlea, chirurg in Spitalul Pelican Oradea și dr. Monica Hâlbac chirurg în Spitalul Municipal Beiuș. Și în momentul prezent investigațiile Irinei continuă căutându-se sursă problemei.
După recomandările medicilor, este necesară o alta operație mai mare care să înlăture chisturile formate, acestea prezentând un risc crescut pentru sănătatea și viața ei, și pentru căutarea sursei acestor chisturi. Probabil că această operație nu va fi ultimă astfel Irina având nevoie de un sprijin financiar pe termen lung. Venitul ei de numai 580 lei nu-i permite să acopere costurile medicale cu ecografii, consultații lunare, analize de laborator, alte investigații (RMN), operații, transport, medicamente, etc., fapt pentru care Bunul Samaritean apelează la toți care o cunosc sau care sunt susținători ai organizației să contribuie la programul medical în beneficiul Irinei. Suma totală pentru a asigura tratamentul medical și asistența medicală necesară, în timpul operațiilor și după acestea, a Irinei pe 1 an este în valoare de 23 000 lei.
Puteți face ușor și rapid donații on-line folosind operatorul de plăti PayPal sau prin transfer bancar în contul asociației în lei - RO83RNCB0034021802850001, BCR Beiuș. Pentru orice întrebări va stăm la dispoziție!