Beiuș, 24.03.2021 - Cei mai buni copii ai Beiușului - în fapt, ai școlilor beiușene, ai întregii regiuni sud-est bihorene, căci ei provin din diferite sate, pe lângă municipiul de pe Crișul Negru, au fost premiați sâmbătă după prânz, cu respectarea regulilor de distanțare fizică, în aer liber, în curtea Colegiului Național Samuil Vulcan din Beiuș.
Ineditul acestei ediții a XI-a a burselor de merit generate de absolvenți din diferite generații vechi a fost că evenimentul a avut loc o singură dată, într-un singur loc, în aer liber, din motive logistice și de siguranță sanitară. “Este prima dată când toate școlile sunt laolaltă. Este un moment de unitate”. a subliniat Nikolina Ciorna, manager al programului de burse de merit la asociatia Bunul Samaritean. Până acum, bursele se atribuiau la festivitățile școlare care în iunie 2020 nu au mai avut loc datorită pandemiei. A fost esențial ca măcar acești copii olimpici pe disciplinele de studiu premiate să aibe recunoașterea aceasta după multa muncă dar și lipsa festivității tradiționale de închidere, a banchetului sau a serenadei pe la casele profesorilor.
Beiuș, 20 mai 2019 – Pentru beiușenii de la asociația Bunul Samaritean nu doar bursele de merit, programele medicale sau de locuire pentru tineri proveniți din orfelinate reprezintă un impact dezirabil în comunitate dar și transferul de expertiză. Asociația a participat pentru a treia oară ca și partener la ștafeta anuală “Companii pentru Comunitate”, sâmbătă, 18 mai 2019, derulată la Rădăuți de asociația Door to Home. “Am dus cu echipa noastră în acești ani din experiența acumulată în general dar și în particular, derivat din ștafeta “Alerg pentru o Cauză”. Dorința fiind de a da mai departe know-how, de a inspira alte organizații și voluntari să facă binele în comunitatea lor.” spune Nikolina Ciorna, vicepreședinte la asociația beiușeană.
Partenerii bucovineni au învățat foarte repede metoda de lucru, au implicat voluntari din companiile regiunii în fiecare an, din clubul RuNNăuți, elevii liceelor locale, au adunat fonduri din donații. Anul acesta au atras chiar doi voluntari alergători inediți, în baza expertizei beiușenilor: Nistor Tătar din Rădăuți și Petre Costea din Houston, Texas, Statele Unite care locuiesc și profesează la 10.000 de km distanță unul de altul, primul e primar în orașul bucovinean iar al doilea avocat consacrat în metropola americană. Cei doi nu s-au văzut niciodată până sâmbătă, 18 mai, când ambii au descoperit câteva lucruri în comun: alergarea ca pasiune, părul puternic grizonat și implicarea într-o acțiune caritabilă.
Devenită o tradiție și aflată la ediția a VII-a, ștafeta “Alerg pentru o Cauză” a generat resursele pentru constituirea a 16 burse de merit și sociale în valoare netă de câte 1200 ron.
Astfel, 16 elevi din Colegiul Național “Samuil Vulcan” din Beiuș au primit joi primele 2 tranșe în valoare de 800 ron urmând ca în aprilie să primească ultima tranșă de 400 ron. Elevii aceștia silitori au mediile pe anul de studiu anterior de peste 9 și venituri modeste în familie.
“În primul rând această bursă mă ambiționează să învăț mai departe. Mă ajută cu cheltuieli cu cărți, transport. Mulțumesc donatorilor și alergătorilor voluntari și, dacă la prima vedere nu pare, să știți că ajută copiilor premiați foarte mult, căci nu-i nimeni care să-i încurajeze.” mărturisește Ioana Budău, bursieră din clasa a XI-a, profilul matematică-informatică. Alături de Ioana, au mai beneficiat de burse alți 15 elevi: Maria Culda, Mircea Hartmann, Andreea Culda, Johanna Boros, Darius Bîte, Paula Flonta, Georgiana Tuleu, Florina Jude, Daniel Pojoca, Ioana Galea, Daiana Jurca, Alexandru Ile, George Mihoc, Emanuela Sferle și Adriana Isoc.
Geometria! Nu doar ne ajută să definim spațiile ce ne înconjoară sau cele pe care le creem dar pentru absolvenți din vechi generații, această disciplină matematică inspiră implicare. Pentru Beiușul liceal s-a încheiat joi, 7 iunie, la “Pedagogic”, ediția a IX-a a programului burselor de merit inițiat de promoția 1985 a Liceului “Samuil Vulcan” în localitate. În sine, cele trei licee alcătuiesc ele însele un alt triunghi, cel al educației în localitate la acest nivel școlar.
Debutat în 2010 la “Samuil Vulcan”, programul absolvenților cu ediția curentă a început tot la vechea școală beiușeană joi, 24 mai. “A fost un record de implicare al vechilor absolvenți dar și de burse acordate: 20!” spune Adrian Ciorna, absolvent promoția 1985, clasa prof. Ban T. Florian.
“Să investim în educația unor tineri e un mod sigur de a îmbunătăți viitorul nostru și al României ” - Remus Sime, fondatorul Alerg pentru o Cauză.
Toamna aceasta ne aduce edița a VI-a a evenimentului nostru. În perioada 4 -5 noiembrie 2017, Remus Sime împreună cu Asociaţia Bunul Samaritean organizează o nouă alergare - ştafetă pe traseul de 200 de kilometri între Timişoara şi Beiuş.
Ştafeta va porni sâmbată dimineață, 4 noiembrie 2017 din Parcul Botanic din Timişoara şi se va sfârşi duminică după amiază, 5 noiembrie 2017 în centrul Beiuşului.